Intenson BIO Olej Kokosowy Nierafinowany 900ml

33,99 zł
Brutto

Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.

Ilość
Obecnie brak na stanie

 

Polityka RODO

 

Regulamin sklepu

 

Metody płatności i dostawy

BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN

Na zimno tłoczony (Nierafinowany) 

Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.

-Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.

-Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.

-Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.

-Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS

-Korzystamy z lokalnych dostawców.

 Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin

Sposób użycia:

Do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.

OLEJ KOKOSOWY – DLACZEGO NAJLEPSZY JEST BIO?

„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.

Smak, ale przede wszystkim jakość!

Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.

Pochodzenie ma znaczenie!

Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.

Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna

3704 kJ / 885 kcal

Tłuszcz, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone

na 100g/94 g

Węglowodany

- w tym cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Najlepiej spożyć przed: 

Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.

Opis

Zawartość Produktu
900ml
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password